Ketkä ovat puun takana? – Lähettämön työnjohtajat Tommo ja Mika

Lähettämössä yksikään työpäivä ei ole samanlainen

JPJ-Woodin lähettämö vastaa puutavaran saattelemisesta matkaan maailmalle. Lähetyksiä valmistellaan ja lastataan rekkojen kyytiin kotimaan ja ulkomaiden asiakkaille kahdessa vuorossa. Aamu- ja iltavuorossa työskennellään viikko kerrallaan. Lähetyksen työnjohtajan rooli on tärkeä sahan tuotannon kannalta, jotta kaikki vaiheet puutavaran sahaamisesta tuotteiden saapumiseen asiakkaalle rullaavat saumattomasti.

Sahan lähetystoiminnasta vastaavat työnjohtajat Tuomas “Tommo” Äikäs  ja Mika Savolainen. He katsovat mitä tuotteita sahalta lähetetään eteenpäin kullekin asiakkaalle. Tehtäviin kuuluu välillä myös tuotannon työnjohtoa.

Tommolla ja Mikalla on pitkä kokemus JPJ:llä työskentelystä. Tommo aloitti työt JPJ:llä alihankkijan kautta jo 25 vuotta sitten koulun ohessa. Nykyisessä roolissaan työnjohtajana sahatavaran lähetyksessä hän on työskennellyt vuoden 2010 syksystä alkaen. Mika työskenteli ensimmäistä kertaa JPJ:llä työharjoittelijana vuonna 2012. Työt jatkuivat tuotannon kesätöissä, kunnes valmistumisen jälkeen häntä pyydettiin työskentelemään lähettämön työnjohdossa.

Millainen on tyypillinen työpäivä lähettämössä?

Mika: ”Työpäiväni koostuvat erilaisista lastauksista rekkojen noutamiin koti- ja ulkomaan lähetyksiin. Työskentelen myös tuotannon ja kuivaamoiden tukena ja teen ehtiessäni paperitöitä konttorilla. Työ on välillä hektistä, välillä rauhallista. Monipuolisuus on mukavaa, kaikenlaista pääsee tekemään ja ajamaan kaikenlaisilla koneilla. Tilanteen salliessa fyysistä liikuntaa saa tontilla kävellessä.”

Tommo: ”Teen itselleni työpäivän aluksi suunnitelman päivän kuvioista. Käyn läpi päivän lähetykset ja katson, mitkä niistä tarvitsevat valmisteluja. Lastaushommat alkavat vuoron alettua nopeasti. Lähetysten väliin jäävän ajan käytän myöhempien lähetysten valmisteluihin. Tekemistä riittää, joten aika kuluu hyvin.”

Miksi töitä tehdään kahdessa vuorossa ja miten vuorot eroavat toisistaan?

Tommo: ”Yhdessä vuorossa ei ehdi laittamaan maailmalle kaikkia lähteviä tuotteita. Rekkojen lastaus painottuu aamulle. Iltavuorossa on aikaa valmistella seuraavan päivän kuormia ja tehdä asioita, joista on apua seuraavalle vuorolle. Aamuvuoron vaihtuessa iltaan pidetään nopea yhteinen katsaus mitä iltavuorolle on luvassa. Tiedonvaihto helpottaa seuraavan vuoron aloittavien työtä.”

Mika: ”Molemmissa vuoroissa on puolensa. Aamuvuoron jälkeen valoa riittää töiden jälkeenkin. Vuodenaikakin vaikuttaa. Iltavuoroviikko sopii kuitenkin paremmin tällaiselle iltakukkujalle.”

Tommo: ”Aamuvuorot ovat usein kiireisiä, mutta se ei haittaa mitään. Aika kuluu silloin rattoisasti. Iltavuoro on rauhallisempi, se on hyvää vastapainoa.”

Mikä on työssäsi parasta?

Mika: ”Monipuolisuus. Itseään pystyy kehittämään kaiken aikaa. Omat opintoni päättyivät siihen, mistä tämä työ alkaa. Työ on opettanut hyvin ja vienyt uraa eteenpäin.”

Tommo: ”Tämä ei ole liukuhihnatyötä, vaan tässä pitää olla skarppina. JPJ:llä on hyvä työporukka. On mukava tulla töihin, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Työ on riittävän vaihtelevaa ja päivät monipuolisia. Voi luulla, että päivästä on tulossa rauhallinen, mutta sitten tuleekin yllätyksiä. Hyvällä huumorilla on saatu aina hommat maaliin!”

Millaisia taitoja tehtävässänne tarvitaan?

Mika: ”Oma-aloitteisuus on hyvä ominaisuus tässä työssä. Jos päivässä tulee hetki, jolloin ei ole kiireellistä tekemistä, pitää osata katsoa pidemmälle: mitä tekemällä voisi helpottaa seuraavan vuoron työtä. Välillä tarvitaan pitkää pinnaa, välillä pitää tehdä nopeita ratkaisuja ja pystyä myös seisomaan päätösten takana.”

Tommo: ”Tarvitaan myös ymmärrystä koko sahan toiminnasta, mitä tehdään ja miksi. Täällä saa olla itsensä herra. Päivän työjärjestykset ja tehtävät saa valita itse ja laittaa tärkeysjärjestykseen. Vaikka työtehtävät ovat samoja, työpäivät ovat aina vähän erilaisia.”

Millaista JPJ:llä on olla töissä?

Mika: ”Täällä on ihmisen hyvä olla. Firman ylin johto on läsnä samassa konttorirakennuksessa, päivittäin morjenstellaan ja jutustellaan. Esihenkilöt ovat mukavia ja heidän kanssaan on helppo puhua asioista.”

Tommo: ”Täällä arvostetaan työpanosta, saa näyttää omat kyntensä. Koulumenestys ei ole ainoa mittari arvostukselle, vaan työntekijöitä kohdellaan ihmisinä. Työkaverit suhtautuvat kuin olisivat omassa firmassa töissä – vastuunkantoa löytyy. Palkkaa ei pidetä itsestäänselvyytenä vaan se on ansaittava, jotta firmalla menisi hyvin.”

”Jos lähetyksessä on harvinaisempia tuotteita, vaihdan ajatuksia työnjohdon ja myynnin kanssa. On hyvä, että on ydinporukka, jossa kaikki ovat olleet pitkään JPJ:llä töissä. On helppo toimia, kun jokainen tuntee roolinsa ja tehtävänsä.”

Mitä teet vapaa-ajalla, palautuaksesi työstä?

Mika: ”Meillä on vaimon kanssa omakotitaloprojekti, remppaamme vanhaa ’mummolaa’. Teen myös koruja kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista lusikoista ja kiväärinhylsyistä. Koiran kanssa tulee myös vietettyä aikaa ja konsolipelejä pelattua varsinkin talvella.”

Tommo: ”Vapaa-ajalla olen sivutoiminen yrittäjä, eli teen töitä. Käyn myös tapahtumissa, keikoilla ja festareilla kaikkiruokaisesti. Moottoripyöräilykausi on juuri alkamassa, mikäpä ettei moottoripyörällä voisi pyörähtää Euroopassakin jossain tapahtumassa.”

Tommo

Tommo toimii JPJ-Woodilla lähettämön työnjohtajana. Tommolla on kokemusta JPJ:llä työskentelystä jo 25 vuoden takaa ja hän on työskennellyt nykyisessä roolissaan vuodesta 2010 lähtien. Vapaa-aika kuluu erilaisissa tapahtumissa sekä kesäisin moottoripyörän selässä.

Mika

Mika vastaa JPJ-Woodilla lähettämön työnjohtajana lastausten ohella kuivaamoiden toiminnasta. Työt JPJ:llä alkoivat työharjoittelijana vuonna 2012. Ehtiväinen ”jokapaikanhöylä” hoitaa tarvittaessa myös tuotannon työnjohdon tehtäviä. Omakotitalon remontoinnin ohella Mika hyödyntää kädentaitojaan tekemällä koruja kierrätysmateriaaleista.