Kuka on puun takana? – Tuotantopäällikkö Timo von Hertzen
Kiinnostus ja motivaatio oppia uutta vievät uraa eteenpäin
Tuotantopäällikkömme Timo von Hertzenin vastuulla on laaja kokonaisuus tuotannon ja henkilöstön parissa. Timo on elävä esimerkki siitä, miten kiinnostus alaa kohtaan siivittää pitkälle ja tekemällä oppii, kun motivaatio on kohdallaan.
Pyörität työssäsi laajaa kokonaisuutta. Millainen työpäiväsi on tyypillisesti?
”Toimin yhteyshenkilönä myynnin, lähetysten, tuotannon ja henkilöstön välillä. Tavallisesti työpäiväni alkaa kotoa etäyhteyksien avulla. Tarkistan tuotannon ja kuivaamon edellisillan tapahtumat, jotta pystyn reagoimaan tarvittaessa nopeasti, jos jotain suunnitelmista poikkeavaa on tapahtunut.
Päivän aikana ohjeistan tuotantoa ja varmistan, että työt etenevät sujuvasti ja aikataulussa. Paketointi- ja höyläysohjeiden tekeminen on päivittäistä. Toimitusten ja lähetysten hallinta ja valmistumisaikatauluista tiedottaminen konttien ja rekkojen varaamista varten ovat olennainen osa työtäni. Vastaan myös linja- ja kesätyöntekijöiden rekrytoinneista.
Työssäni tarvitaan erityisesti vahvoja yhteistyötaitoja. Tuotantolinjallamme on päteviä työnjohtajia, jotka toimivat lähiesihenkilöinä ja minulla on myös suora vuorovaikutus linjatyöntekijöiden kanssa.
Tässä työssä on tärkeää ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja eri osa-alueiden välisiä suhteita. Työni muistuttaakin välillä kolmiulotteista tetristä!”
Millaista yhteispeliä tarvitaan, jotta koko tuotantoketju on aukoton?
”Jokainen osa-alue ja kaikki työntekijät ovat tärkeitä, jotta pääsemme onnistuneeseen lopputulokseen. Täällä on aina ollut hyvä työilmapiiri, mikä on toimivan yhteistyön edellytys.
On hienoa, että meillä on linjastolla kokeneita konkareita, innokasta nuorta väkeä ja toimihenkilöissä todella rautaisia ammattilaisia. On palkitsevaa saada porukalla haastavammatkin tilaukset toimitetuksi asiakkaalle.
Vahvuutemme on kyky reagoida joustavasti muutoksiin. Näemme päivittäin kasvotusten, mikä helpottaa nopeaa reagointia ja päätöksentekoa.”
Mikä on saanut sinut viihtymään samalla työnantajalla näin pitkään?
”Sanonta ”tekemällä oppii” on pitänyt kohdallani hyvin paikkansa. Aloittaessani JPJ:llä 15 vuotta sitten olin juuri valmistunut tietojenkäsittelyn opinnoista Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, eikä minulla ollut sahalla työskentelystä aiempaa kokemusta. Tiesin, että on lautaa ja lankkua, siitä lähdettiin.
Olen kiitollinen, että sain ammentaa työhöni oppia JPJ:n omistajilta Markukselta ja Manuelilta sekä kaikilta työntekijöiltä. Kiinnostukseni alaa kohtaan on vain kasvanut entisestään.
On ilo työskennellä kasvavassa ja jatkuvasti kehittyvässä vientiyrityksessä – yli 90 % tuotannosta menee vientiin. Omistajat ovat lähellä työntekijöitä ja sitoutuneita yrityksen menestykseen.
Parasta työssäni on jatkuva kehittäminen. Puitteet siihen ja työssä onnistumiseen ovat kunnossa. On aina hienoa, kun keksimme uuden tavan toimia. Meillä vallitsee ilmapiiri, jossa rohkeasti kokeillaan asioita.
Kaikkein tärkeintä on työturvallisuus, jota kehitämme jatkuvasti. Työskentelytavat ja järjestelmät edistyvät myös koko ajan. Tuotannossa ja sahatavaran mittalaitteissa on tapahtunut paljon muutoksia, ja kameralajittelu on alalla arkipäivää. Vastaavasti mittaamme tukit röntgenmittareilla.
Tuotanto on tehostunut merkittävästi investointien myötä. Uusien laitteiden ja järjestelmien käyttöönotossa järjestetään aina koulutusta ja uusia toimintoja pääsee opettelemaan heti alusta asti. Vaikka käsin tehtävä työ on vähentynyt ja tekoälyn käyttökin varmasti lisääntyy tietyissä toiminnoissa, niin ammattitaitoisia työntekijöitä tarvitaan aina käyttämään laitteita.”
Miten palaudut työstä vapaa-ajallasi?
”Jääkiekko on pienestä pitäen ollut lähellä sydäntäni. Nuorempana kiekkoa tuli pelattua 2. ja 3. divaritasolla ja nykyään nautin edelleen pelaamisesta ikämieskiekon parissa. Olemme antaneet näyttöjä turnauksissa ulkomaanreissuillakin.
Poikani kanssa harrastamme frisbeegolfia ja olemme käyneet heittelemässä kiekkoa väylillä pitkin Suomea. Se on hauska ja leppoisa laji, missä pääsee samalla liikkumaan luonnossa. Kesällä tulee jonkin verran kalastettua, lähinnä jokikalastusta ja uistelua.”