Kuka on puun takana? – Hankintaesimies Antti Paananen

Sujuva yhteistyö takaa onnistuneet puukaupat

Hankintaesimies Antti Paananen huolehtii puun matkasta sahalle JPJ-Woodin itäisellä hankinta-alueella. Edellisessä työssään Antti näki vaiheet toisesta vinkkelistä, myyjän saappaissa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan työstä JPJ-Woodilla?

”Uusi työpaikka ei ollut täysin hyppy tuntemattomaan. Työskentelin parikymmentä vuotta Metsänhoitoyhdistyksen palveluksessa ja teimme paljon puukauppaa Arto Linnan kanssa. JPJ:stä jäi positiivinen kuva kauppakumppanina.

Vapaana olevaa paikkaa oli helppo hakea. Tiesin, mihin olin menossa, ja olin turvallisin mielin. Mielikuvani oli, että tähän paikkaan on hyvä tulla, ja odotukseni ovat toteutuneet. Hyvämaineisessa yrityksessä on helppo toimia hankintaesimiehenä.”

Miten puunhankintaketju toimii kokonaisuutena JPJ:llä?

”Aluksi keskustelen puun myyjän kanssa myynnissä olevasta kohteesta, puun kysynnästä ja hinnasta. Puun korjaajan kanssa käymme läpi korjuuolosuhteet ja sen, onko metsässä säästettäviä puita tai esimerkiksi sähkölinjoja tai muita varottavia kohteita. Autonkuljettaja puolestaan tarvitsee tietoa puumääristä ja tiestöstä: millä säällä puita voi ajaa ja ovatko kääntöpaikat kunnossa.

Tässä työssä täytyy osata tulla ihmisten kanssa hyvin toimeen ja löytää yhteisymmärrys eri tahojen kanssa. Kontakteja puunmyyjien ja urakoitsijoiden kanssa tulee vuoden aikana satoja. Tavoitteeni on luoda kaikille osapuolille sopiva lopputulos.

Yhteistyökykyä tulee olla myös kollegoiden kanssa. Suuntaviivat ja määrät puun hankinnalle tulevat metsäpäälliköltä. Suunnittelemme yhteisissä palavereissa tulevaa sahausjaksoa ja sovittelemme määrät yhteen, jotta sahalle saadaan oikea määrä puuta.

Jonkin verran mietimme ja sovittelemme yhteen myös korjuukalustoa. Jokaisella hankintaesimiehellä on omat korjuuketjut, mutta autamme toisiamme tarvittaessa.

Eri alueilla on omia erityispiirteitään. Itäinen hankinta-alue rajautuu osittain Päijänteeseen. Päijänteen ranta-alueet ovat kivisiä ja maasto mäkistä, mikä erottaa korjuu- ja kuljetusolosuhteet muista hankinta-alueista.”

Mikä sinua motivoi työssäsi?

”Motivoidun metsänomistajien palvelemisesta. Onnistuneet puukaupat, joissa kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä, ovat palkitsevia. Työssäni parasta on tavata erilaisia ihmisiä, keskustella heidän kanssaan ja auttaa heitä.

Voin suunnitella työpäiväni vapaasti. Voin tehdä sään mukaan enemmän toimistohommia tai lähteä maastoon, missä pääsee näkemään erilaisia maisemia.

Työyhteisöä kuvailisin tsemppaavaksi. Kannustamme toinen toistamme. Puhallamme yhteen hiileen ja suunnittelemme, miten voisimme tehdä töitä entistä paremmin. Tulevalta odotan, että pystyn työssäni omalta osaltani jatkamaan JPJ-Woodin tarinaa ja muiden aiemmin tekemää työtä.”

Miten palaudut työstä vapaa-ajalla?

”Minulla on metsäalan toimihenkilön perinteiset harrastukset: olen metsästänyt ja kalastanut pienestä asti. Perheeni on vapaa-ajalla tärkeässä roolissa. Lasteni kautta olen saanut itselleni uuden harrastuksen nuorten jalkapallojoukkueiden valmentajana. Nuorten kanssa touhutessa näkee monenlaista, ja on hienoa nähdä lasten ilo, kun he pääsevät liikkumaan ja toteuttamaan itseään.”