Miten kelit vaikuttavat puunkorjuuseen?

Hakkuukohteen korjuukelpoisuus on yksi niistä asioista, jotka vaikuttavat puun hinnan määräytymiseen.
Aloitimme aiheen käsittelyn blogissamme jo aiemmin artikkelissa Miten puun hinta määräytyy? Lue 8 asiaa, jotka vaikuttavat puukauppaan. Käytännön työn kannalta korjuukelpoisuus on hyvin merkittävä tekijä vuodenajoiltaan rikkaassa Suomessa, joten pureudutaan aiheeseen hieman syvemmin.
Hakkuukohteet eli alan kielellä leimikot jaetaan kolmeen korjuukelpoisuusluokkaan: kesä-, talvi-, ja kelirikkoleimikot. Joukossa voi olla myös kohteita, joissa korjuu- ja kuljetuskelpoisuus eivät ole keskenään samaa luokkaa. Hakkuu voi esimerkiksi rajoittua hyvin kantavan tien varteen, mutta metsän pohja taas vaatii jäätymisen eli talvikorjuun.
Näin huhtikuussa eletään puunkorjuun osalta vuoden haastavinta aikaa, jolloin hakkuukohteita on tarjolla rajoitetusti. Kelirikkoleimikoissa eli leimikoissa, joita voi korjata ympäri vuoden, metsäpohjan tulee olla kantava ja hakkuukohteen tulee rajoittua kestävän tien varteen.

Kun puhutaan kivennäismaiden hakkuista ja varsinkin uudistushakkuista, joissa ei tarvitse juurikaan varoa jäljelle jäävän puun juuristoa, tie on yleensä kriittisempi tekijä korjuukelpoisuudessa kuin metsäpohja. Lämpimien kevätkelien alkaessa, kun tie ei enää ole jäässä vaan alkaa pehmetä, monella pikkutiellä on painorajoitus. Siksi kuorma-autoilla ei ole asiaa tielle ennen kuin siirtymä talvikaudesta kesäkaudelle on tapahtunut eli maasto ja tiestö ovat kuivaneet riittävästi ja on varmaa, ettei tie vaurioidu raskaan liikenteen ajossa. Metsätien pinnalle ajetulla murskeella voidaan paikoin edesauttaa korjuuta, mutta tarpeetonta murskeen ajoa pyritään välttämään muun muassa nousevien korjuukustannusten vuoksi.
Kelirikkokauden jälkeen touko-kesäkuussa siirrytään kesäleimikoiden pariin. Tähän ryhmään kuuluu suuri osa leimikoita, sillä meillä Suomessa on keskimäärin hyväkuntoinen ja kattava metsätieverkosto. Kesäleimikoiden korjuukelposuudessa voi kuitenkin olla pientä vaihtelua. Jos kesä on kovin sateinen ja märkä, se saattaa estää joidenkin kesäleimikoiden korjuun. Silloin kohde on jätettävä odottamaan talvea tai seuraavaa, toivottavasti kuivempaa kesää. Myös harvennuksissa, erityisesti kuusikon kohdalla, tulee harkita tarkemmin kesäkorjuun toteuttamista, vaikka hakkuu metsäpohjan ja tien osalta onnistuisikin hyvin kesällä.
Viimeisenä vuorossa ovat talvikohteet, jotka vaativat vähintään joko tien tai metsäpohjan jäätymisen, jotta hakkuu voidaan toteuttaa. Siten vuodenkierrossa talvikohteissa on kaikista rajallisin hakkuuaika, ja talvissa on suuria eroja. Talvikohteille on kyllä kysyntää, mutta niiden suhteen voi joutua hiukan rajoittamaan ostoa ja pitämään tiukemmat kiintiöt vuotta kohti. Syy on, että haluamme varmistua, että täytämme luvatut velvoitteet ja että korjuuaikataulut pitävät eivätkä leimikot mielellään jää ns. ylivuotisiksi, vaikka hakkuusopimus tehdäänkin 2 vuodeksi voimaan. Harvemmin myyjän tai ostajan intresseissä on, että hakkuu venyy kovin pitkälle sopimuksen tekohetkestä.
Hakkuukohteen korjuukelpoisuus on siis eräs hyvin tärkeä tekijä puukaupassa, koska se vaikuttaa käytännön työn määrään sekä sahan puuhuollon joustavuuteen ja sillä on vaikutusta puun hintaan. Yleensä talvikohteista on ylitarjontaa ja kelirikkotyömaista niukkuutta, joten tyypillisesti kelirikkoleimikosta voi saada hiukan keskihintaa parempaa tuloa, kun taas talvileimikko voi olla hiukan keskihinnan alle.
Tiestön kuntoon kannattaa investoida, sillä se pidentää merkittävästi kuljetuskauden pituutta. Haluamme kuitenkin korostaa, että raaka-aineen laatu on kohteen kiinnostavuudessa ja hinnoittelussa aina keskeistä. Hyvälaatuiselle raaka-aineelle on aina kysyntää hakkuukohteen korjuukelpoisuudesta riippumatta – joskin kohteet kannattaa useimmiten tuoda markkinoille vallitsevan kauden mukaisesti.
Suunnitelmissa puun myynti?
Onko puukauppa ajankohtainen metsässäsi? Jos sinulla voisi olla meille myytäväksi sopiva kohde, tervetuloa puukaupoille kanssamme! Saat omasta kohteestasi tarjouksen ottamalla yhteyttä oman alueesi hankintaesimieheen >>
Lue puukaupasta lisää täältä >>
JPJ:n hankintaesimiehiin ja heidän työhönsä voit tutustua blogissamme >>