Kuka on puun takana? – Hankintaesimies Arto Linna

Puukaupassa tärkeintä on tulla toimeen ihmisten kanssa

Hankintaesimies Arto Linna hyppäsi mukaan JPJ-Woodille vuonna 2005, kun yritys oli kasvamassa ja kehittymässä. Pian eläköitymässä oleva Arto on nähnyt, kuinka ala on kehittynyt teknisesti. Työssä parasta on vapaus ja bonuksena päivittäinen luonnossa liikkuminen.

Millaista työsi on?

”Hankintaesimiehen työ on hyvin itsenäistä. Se vapaus tässä onkin parasta, kun saa itse suunnitella päivänsä ja viikkonsa, mitä ja miten tekee. Vastaan omalla alueellani koko puun hankinnan ketjusta: puun ostosta, tukkien kuljetuksen varmistamisesta sahalle ja toimipisteisiin, tilityksistä ja yhteydenpidosta maanomistajiin. Tärkeää on, että oikeaan aikaan löytyy oikealaatuista puuta. Pitkän uran aikana olen oppinut jo pienellä vilkaisulla näkemään, että metsä ja puutavara on sitä, mitä haetaan.

Tyypillisesti aloitan päivän tietokoneen äärellä toimistotöissä. Siitä lähden liikkeelle, ja päivä kuluu pitkälti autolla liikkuen ja puhelimella yhteyttä pitäen. Ajan työmaille katsomaan, että korjuu sujuu, kuten on sovittu ja katson, että kuljetusreitit ovat kunnossa. Käyn tarkistamassa tarjolla olevat leimikot ja tutustumassa maaston kuntoon. Maastossa pitää osata liikkua. Iso bonus työssä onkin jatkuva luonnossa kulkeminen. Pääsee näkemään erilaisia alueita ja järviä, joita ei varmasti muuten löytäisi.”

Millainen työnantaja JPJ-Wood on?

”JPJ-Wood on ollut kaikin puolin erinomainen työpaikka. Perheyrityksessä työtä on saanut toteuttaa hyvin itsenäisesti, ja työnantaja on luottanut. Metsäosastolla meillä on hyvä tiimi, jonka kanssa näemme toimistolla kahden viikon välein. Työpaikka on viihtyisä ja miellyttävä, koska se on koko ajan kehittynyt. Niin toimistossa kuin sahalaitoksessa on uudenaikaista tekniikkaa. Alkuaikoina, 17 vuotta sitten, ohjelmistot olivat puutteellisempia, mutta tässä ajassa ne ovat kehittyneet jatkuvasti. Ajanmukaisiin ohjelmistoihin on panostettu paljon, ja nykypäivänä ne auttavat työnteossa hyvin. Se on tärkeää, koska niitä käytetään sekä korjuussa, kuljetuksessa, varastoinnissa että reittien suunnittelussa.”

Millaisesta tilanteesta tuleva jatkajasi pääsee aloittamaan?

”Uusi henkilö pääsee aloittamaan oikein hyvästä tilanteesta. Alue on iso ja hyvä puunhankintaan. Hyvää puuta riittää jatkossakin! Jatkajani pääsee hyvään työpaikkaan ja kehittyvään organisaatioon. Tärkeintä tässä työssä ovat hyvät ihmissuhdetaidot ja se, että osaa ottaa muut huomioon. Sillä pärjää pitkälle metsänomistajien ja muiden toimijoiden kanssa. Tekniset asiat oppii kyllä, jos niitä ei vielä hallitse. Itselleni työvuosista jää mukavat muistot. Tässä vaiheessa annan mielelläni tilaa nuoremmille.

Metsässä aion kuitenkin viihtyä jatkossakin. Puuhaa riittää niin omakotitalon kuin mökin ympärillä. Harrastan myös metsästystä, ja liikun luonnossa kahden mäyräkoirani kanssa.”

Olisitko halukas olemaan Arton työn jatkaja?

Tämä blogi on samalla avoin työpaikkailmoitus. Arto on jäämässä eläkkeelle vuoden 2023 aikana ja etsimme hänelle seuraajaa. Mikäli olet kiinnostunut paikasta ja haluat kuulla lisätietoja, ota yhteyttä metsäpäällikkö Aarne Lehtosaareen. Yhteystiedot löydät: Puukauppa – JPJ-Wood