Ketkä ovat puun takana? – Tuotannon työnjohtajat Suvi ja Unski

JPJ woodin työnjohtajat Suvi ja Unski

Tuotanto on sahan sydän, jonka työntekijät saavat sykkimään

JPJ-Woodilla tuotannon työnjohtaja saa osallistua monipuolisesti puutavaran jalostusprosessin eri vaiheisiin ja jopa hypätä välillä sahurin penkille. Työnjohtajien tärkeimpiä tavoitteita on pitää tuotantoprosessi mahdollisimman sujuvana ja ehkäistä tuotantolinjan pullonkaulat ja katkokset. Vaihtuvat tilanteet ja suunnitelmat hoituvat ennakoivalla työotteella.

JPJ:llä tuotannon työnjohdossa toimivat Suvi Perttunen ja Kai ”Unski” Ylämäkipää. Heillä on työssään taitoa ja osaamista paitsi erilaisten työkoneiden käsittelystä, myös ihmisten kohtaamisesta.

Unski sai ensimmäisen kosketuksen JPJ:llä työskentelyyn jo 1997. Välillä työt veivät miestä kone- ja rakennustöihin ympäri Suomen, kunnes paluu JPJ:lle koitti pari vuotta sitten. Suvi aloitti tuotannossa 2019 ja on edennyt nopeasti työnjohtajan tehtäviin. Töiden ohessa hän opiskelee puuteollisuuden ammattitutkintoa Koulutuskeskus Salpauksessa. Suvin mielestä työn kaikkiin osa-alueisiin syventyminen ja tiedon omaksuminen tekee työstä entistäkin antoisampaa.

Millainen on tyypillinen tuotannon työpäivä?

UNSKI: ”Tavanomaista työpäivää ei olekaan, sillä tilanteet voivat vaihdella paljon eikä vain yhtä työtehtävää ole. Tässä työssä saa tehdä paljon ajatustyötä. Mietin jatkuvasti, miten saisimme aikaan mahdollisimman paljon puutavaraa mahdollisimman vähällä työllä. Jos ongelmia tulee vastaan, keksin niihin ratkaisuja. Keskikokoisen laitoksen etuja on, että sahaus- ja ajojärjestyksiä voi muuttaa päivän aikana tarvittaessa. Keskustelen linjalla työskentelevien kanssa ja autan erilaisissa töissä. Olen kiinnostunut koneista ja niiden toiminnasta sekä keinoista saada yhteistyöstä tuotantolinjalla saumatonta.”

SUVI: ”Tärkeänä tehtävänä pidän tuotannon työntekijöiden ohjeistamista. Teen kaikkea mitä tuotannossa tapahtuu: välillä se on sahaamista, välillä tuntien kuittaamista. Olen yhteydessä kunnossapitoon ja muihin työnjohtajiin. Jos töissä on poissaoloja, suunnittelen työnjaon uudelleen. Välillä kierrämme tontilla ja siivoamme. Siisteistä työolosuhteista olen tarkka, sillä se on työturvallisuustekijä.”

Millaisia taitoja tuotannossa ja työnjohtajana tarvitaan?

SUVI: ”Työnjohtaja tarvitsee pelisilmää ja kykyä ymmärtää erilaisia ihmisiä. Jokaista tulee kohdella yksilönä. Tuotannon tehtävissä pitää olla maalaisjärkeä. Työ on hauskaa, mutta laitteet voivat olla vaarallisia, sillä ne tekevät vain, mitä käsketään. Tiivis kommunikointi ehkäisee vaaratilanteet. Tähän työhön oppii, jos on innokas asenne ja avoin mieli. Tämä on huippuhommaa!

Parasta työssäni ovat työntekijät, jotka tekevät kaikkensa ja pyrkivät joka päivä parhaimpaansa. Teemme töitä sopivasti hymy suupielessä. Koska työ on linjastotyötä ja se voi tuntua välillä puurtamiselta, hankin töihin vappumunkkeja, joulutorttuja ja muita muistamisia. Minun on helppo samastua työntekijän asemaan, koska olen ollut itsekin samassa roolissa. Kiitos ei ole iso sana, mutta sillä on iso merkitys. Kun jokainen työntekijä kokee itsensä tärkeäksi, työhyvinvointi on hyvällä tolalla.”

UNSKI: ”Ennen kaikkea pitää tulla toimeen ihmisten kanssa, sitä ei voi korostaa liikaa. Teemme täällä töitä yhdessä ja jos ei tiedä mitä on tekemässä, pitää rohkeasti pyytää apua. Muuten kyllä työ tekijäänsä opettaa.”

Millaista JPJ:llä on olla töissä?

UNSKI: ”Tulin aikoinani töihin veljesten isän alaisuuteen. Pidän häntä useista työnantajistani parhaimpana. Veljekset Markus ja Manuel ovat jatkaneet samalla tyylillä. Johdossa on tehty pitkäjänteisiä ratkaisuja esimerkiksi laitteiston uusimisessa, ja keskustelu on ollut avointa johdon ja työntekijöiden välillä kaikkina aikoina. On helppo lähestyä johtoa ja puhua heille mistä tahansa, olipa asia työhön tai henkilökohtaiseen elämään liittyvä. Sovittuja asioita ei tarvitse laittaa paperille, puheet on muistettu ja pidetty.”

SUVI: ”Sanat eivät riitä kuvaamaan, miten kiitollinen olen saamastani kohtelusta ja luottamuksesta näiden neljän vuoden aikana. Jo ensimmäisen kuukauden aikana varmistui, että tämä on minun paikkani. Kykyihini työskennellä tuotannossa ja toimia esihenkilönä muille on luotettu. Kunnioitus toimii molemmin puolin. Sahalla nainen pystyy kaikkeen samaan kuin mieskin, naisena kyllä pärjää.

Voimme puhua töissä kaikesta, välillä on itketty ja välillä naurettu. Kaikki järjestyy, ja tsemppaamme ja tuemme toisiamme. Tämä on kuin iso perhe. Kaikki hommat kuuluvat kaikille, kaikkia autetaan eikä ketään jätetä yksin. Mietin aina, miten toimisin, jos tämä olisi oma tehtaani. Teen kaikkeni, jotta firma menestyy.”

Mitä teet vapaa-ajalla, palautuaksesi työstä?

UNSKI: ”Kalastus on yksi tärkeimmistä harrastuksistani. Jonkun verran harrastan metsäretkeilyä ja tuntureilla kulkemista. Touhuan myös vastahankitun koiranpennun kanssa.”

SUVI: ”Seuraan Porin Ässiä, se on parasta, mitä tiedän. Tykkään myös käydä katsomassa rallia ja rallicrossia. Lisäksi liikun luonnossa eri tavoin: sienestän, kalastan ja samoilen Lapissa, kun on aikaa. Nyt odotan ravihevoseni varsomista. Ajan kilpaa harvakseltaan ja välillä tuuraan hevostalleilla. Joskus vierailen vammaisten palveluasumisyksikössä vapaaehtoisena shetlanninlammaskoirani kanssa. Toisten ilostuttaminen on palkitsevaa sekä minulle että koiralleni.”

Suvi

Suvi on edennyt tuotannon työntekijästä esihenkilötehtäviin nopeasti avoimen ja tiedonhaluisen mielensä ansiosta. Työnjohtajana Suvi kehittää työyhteisön hyvinvointia ja tukee jokaista yksilönä. Suvilla on vankka urheilutausta, mikä näkyy nykyisin kiinnostuksena jääkiekkoiluun sekä moottori- ja hevosurheiluun.

Unski

Unskilla on kokemusta JPJ-Woodilla työskentelystä jo edellisen johtajasukupolven ajalta. Koneiden ja ihmisten yhteispeli kiehtoo kokenutta ammattilaista, joka jakaa mielellään osaamistaan auttamalla muita. Vapaa-aikana Unski palautuu kalavesillä sekä puuhailee uuden koiranpennun kanssa.