Poikkeuksellisia aikoja takana ja edessä

Kuluva vuosi lähenee loppuaan ja on jälleen aika tehdä välitilinpäätöstä niin talouslukujen kuin kaikkien tapahtumien suhteen. Löydämme tässä hetkessä itsemme jatkuvasti elävästä toimintaympäristöstä. Tätä on ollut 2020-luku, jossa muutos, nopea sellainen, tuntuu olevan harvoja pysyviä asioita.

Uusin tuloksemme ajalta 7/2021-6/2022 on JPJ-Woodin historian poikkeuksellisin ja paras tulos. Allekirjoittaneen intuitiota tälle vuosikymmenelle astuessa voisi kuvata sanoin ”odota odottamatonta”. Monet merkit esimerkiksi maailmantaloudessa viittasivat jo ennen koronaa siihen, että poikkeuksellista heiluntaa voi olla luvassa lähitulevaisuudessa. Nyt näemme tätä tapahtuneen ja vieläpä erilaisten kriisien voimistamana. Miten nämä muutokset ja heilahtelut realisoituivat sitten saha-alalle parin viime vuoden aikana, oli yllättävää myös meille tämän alan ihmisille.

Kun kerrataan syitä sahatavaran voimakkaalle hetkelliselle hinnannousulle, mikä teki tämän tuloksen mahdolliseksi, niin niitä ovat ennen kaikkea koronapolitiikan aiheuttama yksityinen rakennusbuumi sekä Venäjän sahatavaran tuonnin vähentyminen. Vielä noususuhdanteen alkupuolella, ennen sotaa, monet tuotannon kulut olivat nousseet vasta maltillisemmin. Myös aiemmin ostettua raaka-ainetta oli varannossa sahattavaksi, tyypillisesti pyrimme hankkimaan puut noin puoleksi vuodeksi eteenpäin kaikkina aikoina. Näistä lähtökohdista erityisesti vuoden 2021 loppupuoli oli liiketoiminnallisesti erinomainen.

2022 pyörä on ruvennut pyörimään toiseen suuntaan, ensin rauhallisemmin ja loppuvuodesta nopeammin. Sahatavaran hintapiikki on takanapäin ja rakentaminen vähentynyt yleisen epävarmuuden ja elämisen kulujen kasvaessa. Tuotannon kulut ovat samaan aikaan voimakkaasti ylöspäin. Kaikki varsin hyvin tietävät viimeaikaiset hinnannousut esimerkiksi energiassa ja polttoaineissa. Markkinoiden ennustettavuus eteenpäin onkin nyt hyvin lyhytnäköistä ja suuremman finanssikriisin todennäköisyys on kasvanut. Vuotta 2023 on näistä lähtökohdista erityisen haastava arvioida.

Mitä me sitten JPJ:llä otamme mukaan menneestä ja miten suuntaamme monien sumuisaksi kuvaamaan tulevaan vuoteen? Olemme luonnollisesti kiitollisia siitä, miten asiat menivät viime tilikaudella. Monet palaset loksahtivat kohdilleen niin yrityksen omassa toiminnassa kuin ympäröivässä markkinassa. Hyvä tulos antaa eväitä jatkaa matkaa taas mahdollisesti vaikeampaan aikaan. Se mahdollistaa myös uudet investoinnit, isoimpana noin 6 miljoonan euron höyläämöinvestointi ensi kesänä. Tästä kerromme enemmän tulevan vuoden aikana.

Otamme kiitollisuuden ja positiivisuuden lisäksi myös hyvin realistisen näkökulman asioihin. Olemme nähneet alaa pidemmän aikaa ja tiedämme, minkälaista sahausliiketoiminta on ollut vuosikymmenten varrella. Yksi poikkeuksellinen tilikausi ei muuta mitään päivittäisessä työnteossa, jota tulee jatkaa nöyrästi, tiedostaen ne suuret haasteet minkä edessä olemme lähivuosina.

Vuonna 2019 JPJ-Woodin 25-vuotis juhlavuoden teema oli ”Uskoa puuhun”. Matkan varrella on tarvittu ja tarvitaan uskoa. Kun jatkaa vakaasti eteenpäin, tulee myös palkitsevia hetkiä kuten viime vuonna. Matka ja tarina jatkuu uskoen, että tulevaisuuden haasteista huolimatta lopputuloksesta muodostuu aina jotain hyvää ja ainutlaatuista, kuten 7-vuotiaan tyttäreni tukkikentältä bongaamasta otsikkokuvan puusta. (Vaikka se ei sahausteknisesti olekaan mallikappale 😊)