Oma höyläämö tehostaa JPJ-Woodin tuotantoa ja parantaa tuotantoprosessin ohjausta

Markus Luodelahti pitelee höyläprojektin vaiheista kertovaa kirjasta

JPJ-Woodilla on nyt oma höyläämö. Jatkossa tuotantomme tehokkuus kasvaa ja pystymme vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin entistä paremmin. Aiemmin alihankkijamme käytössä ollut höyläämö uudistettiin kaksi vuotta kestäneessä projektissa täysin. Höyläinvestointi tukee JPJ:n jatkuvaa pyrkimystä kehittää tuotannon laatua ja tehokkuutta.

Koska höyläämö on nyt osa JPJ:n omaa tuotantoprosessia, voimme huomioida huomattavasti paremmin, mitä sahatavaralle tapahtuu ennen ja jälkeen höyläämisen. Tuotantoprosessin ketteryys on myös kilpailuetu.

– Oman höyläämön ansiosta voimme palvella asiakkaitamme yhä paremmin. Höyläämön ohjaus on täysin omassa hallinnassamme, joten pystymme entistä tarkemmin vaikuttamaan siihen, milloin sahatavara valmistuu, tiivistää toimitusjohtaja Markus Luodelahti.

Jämäkkä ohjaus sai aikataulun pitämään

Höyläämön perustaminen sai alkusysäyksensä, kun JPJ-Woodin käyttämä alihankkija päätti siirtää höylätoimintonsa omaan halliinsa, kauemmas yhteiseltä tontilta. Höyläämö uusittiin täysin sisä- ja ulkopuolelta ja sitä laajennettiin. Entisestä hallista jäljelle jäivät vain runkopilarit.

Projektipäällikkö Petri Saikkonen Watol Oy:stä vastasi projektin etenemisestä, kun eri alojen ammattilaiset tekivät rakennus- ja asennustöitä rinnakkain. Alihankkijan höylätoiminnot olivat vielä käynnissä projektin alkaessa, mikä toi oman mausteensa projektin johtamiseen.

Samaan aikaan tapahtuva asentaminen ja rakentaminen on nykyisin projekteissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Työvire pysyi hyvin yllä hektisessä ilmapiirissä. Projekti oli kunnianhimoinen suoritus erityisesti rakennustiimiltä. Kaikki keskittyivät olennaiseen.

– Rakentajat pystyivät luovimaan vaikeassa paikassa alta pois, kun koneasennukset alkoivat vyöryä päälle. Välillä minun piti olla jopa varovainen sanoissani rakentajien kuullen. Tahtoi olla niin, että jos pohti ääneen, että tuohon tarvitaan reikä, niin se oli jo tehty, kun ehti selkänsä kääntää, Saikkonen kertoo ja naurahtaa.

Huolellinen suunnittelu vei projektin maaliin

Projektissa pyrittiin saamaan asioita mahdollisimman paljon valmiiksi kerrasta. Väärinkäsityksiltä vältyttiin ja aikataulussa pysyttiin, koska suunnittelu oli tehty huolella ja tietoa jaettiin kattavasti kaikille toteutuksen osapuolille.

Pitkän kokemuksensa ansiosta Saikkonen pystyi myös arvioimaan höylällä tehtyjä ratkaisuja ja antamaan niistä oman näkemyksensä. Hän kiittelee JPJ:tä hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Työ eteni avoimessa ilmapiirissä, kuunnellen puolin ja toisin.

– JPJ:llä on hyvä porukka ja oikea tekemisen meininki. Asioista voitiin aina keskustella ja huomioitavia asioita kuunneltiin tarkasti. Koska JPJ:n johtajat, Markus ja Manuel Luodelahti, olivat lähellä tekemistä, päätösten tekeminen oli nopeaa, Saikkonen summaa.