Luotausta menneeseen ja tulevaan

Vuosi 2021 hyvästeltiin saha-alalla positiivisin mielin ja nyt rakennamme tulevaa. Viime vuodelta julkaistu tuloksemme osoittaa, että sahatavaran hyvän kysynnän ja vahvistuneen hinnan myötä pääsimme tasapainoon heikomman suhdanteen jälkeen. Parhaillaan jatkamme toimintamme kehitystä vastamaan tämän vuosikymmenen haasteisiin.

Maailmantilanne kuluvan vuoden alussa luo paljon kysymysmerkkejä ympärillemme. Lyhyesti voimme mainita muutaman asian: logistiikan haasteet niin toimitusvarmuuden kuin kustannusten nousun osalta, taloudellisen turbulenssin lisääntyminen ja jopa suuremman konfliktin uhka.

Inflaatiosta puhutaan paljon, eikä sen kasvu ole yllätys pandemiasta johtuvien lukitustoimien vaikutusten ja yhtäaikaisen taloudellisen elvytyksen myötä. Kuinka paljon sahatavaran viimevuotinen hinnannousu johtui inflaatiosta, on vaikea arvioida tarkkaan. Tekijöitä hinnannousulle on joka tapauksessa useita. Yksi niistä on aivan luonnollinen puutavaran globaalin kysynnän vahvistuminen saman hetken tarjontaan nähden. Kasvanut kysyntä johtuu muun muassa ympäristösyistä.

Mitä maailma ja markkinat lopulta tuovatkaan mukanaan vuonna 2022, lähdemme omalla kohdallamme liikkeelle aina siitä, että teemme työmme hyvin ja vaikutamme niihin asioihin, joihin pystymme vaikuttamaan. Tiedostamme, että emme ole tai haluakaan olla ”markkinavoima”, edes paikallisella tasolla. Olemme perheyritys, joka haluaa tuottaa laadukasta sahatavaraa ja sen myötä hyvää ja tasaista toimeentuloa niille, joita työllistämme. Tällä hetkellä toivomme, että hinta asettuisi yhtä aikaa kestävälle ja tasaiselle tasolle, mikä mahdollistaisi kaikkien ketjun osasten hyvän toimeentulon, puunkorjuusta asiakkaihimme asti.

Esimerkkinä paikallisesta yhteistyöstä ja vaikuttamisesta teimme tammikuussa Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pro:n kanssa yrityskohtaisen, 3-vuotisen työehtosopimuksen sujuvien neuvotteluiden tuloksena. Toimimme parhaamme mukaan niin, että meillä on kaikkien hyvä olla töissä. Työntekijöillämme on ja tulee aina olemaan täysi valinnanvapaus henkilökohtaisissa asioissa, jotka liittyvät esimerkiksi terveyteen.

Jatketaan näistä lumisista tunnelmista alkanutta vuotta eteenpäin uskoen hyvään tulevaisuuteen. Olemme iloisia, että olemme saaneet monia seuraajia ensimmäisen somevuotemme aikana ja kiitämme lämpimästi kaikkia mielenkiinnosta. Kevään edetessä esittelemme taas uusia työntekijöitä ja kerromme tulevista investoinneista.