Kuka on puun takana? – Tuotannonsuunnittelija Tomi Ahola
Hankinnan, tuotannon ja myynnin keskiössä – Paras hyöty metsistä saadaan yhteistyöllä
Puun matka metsästä lopputuotteeksi sisältää monta vaihetta. Tuotannonsuunnittelija Tomi Aholalla on jämäkkä ote kokonaisuuteen ja asiakkaiden tarpeiden huomioimiseen.
Tuotannonsuunnittelijana Tomi vastaa raaka-aineen mahdollisimman tarkasta kohdentamisesta lopputuotteiksi. Ja toisinpäin – tehokkaan tuotannon ylläpitämiseksi tuotevalikoimaa suunnataan kohti hyvää raaka-aineen hyödyntämistä niin, että laatuhävikkiä syntyy mahdollisimman vähän.
Miten kokonaisuus toimii?
”Puunhankinnan, tuotannon ja myynnin keskiössä tavoite on tuottaa sitä, mitä asiakkaat tarvitsevat, ja miettiä miten se asettuu ympäröivään puuvarantoon, mahdollisimman kustannustehokkaasti koko tuotantoprosessi huomioiden. Hyödynnämme tukkien lajittelussa parasta käytettävissä olevaa teknologiaa, kuten neljän suunnan röntgenmittausta.
JPJ:n vahvuus on se, että meillä on asioiden läpikäynti kasvotusten isossa roolissa. Pelkkiä lukuja tuijottamalla mielikuva kokonaisuudesta ei välttämättä ole oikea. Olemme ”huutoetäisyydellä” toisistamme, joten tarvittavat päätökset ja ratkaisut ongelmiin syntyvät nopeasti.
JPJ on kasvanut paljon viimeisen viiden vuoden aikana. Olemme vahvistaneet organisaatiota, miettineet rooleja ja kehittäneet työympäristöä innovatiivisesti eteenpäin. Näin etenemme jatkossakin.”
Miten metsää käytetään parhaiten?
”Metsänomistajan pitäisi saada arvojensa mukainen ratkaisu metsiensä käytölle. Useimmiten tämä tarkoittaa, että metsänomistaja kunnioittaa luontoa ja tekemäänsä työtä maksimoimalla tukkipuun osuuden. Tällöin taloudellinen hyöty, laatu, työ ja metsän kunnioitus toimivat yhdessä. Minun osuuttani on jakaa tämä tukkiosuus niin, että hyötyjinä ovat yhtä lailla metsänomistaja, saha, lopputuoteasiakas kuin metsäkin.
Suomalainen puu on maailman laadukkainta. Haluamme myös löytää korkealaatuisia tuotteita arvostavat asiakkaat. Esimerkiksi sisä- tai ulkoverhoilutuotteissa kaunis puupinta jää näkyville. Toisissa tuotteissa taas hyvät lujuusominaisuudet merkitsevät.
Yksi näkökulma metsän käyttöön on sen hiilinieluna toimiminen ja virkistyskäyttö. Olen sitä mieltä, että hoidettu metsä palvelee molempia tavoitteita. Metsänkäytön moninaisuus on kasvussa, ja suunnitelman mukainen hoito on parhaimmillaan tukemassa eri ikäisen ja laatuisen puuston kasvua metsänomistajan arvojen mukaisesti.”
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
”Olen koulutukseltani puutalousinsinööri. Olen työskennellyt lähes koko aikuisikäni sahateollisuudessa tuotannonsuunnittelijana, sekä tuotannossa ja myynti- ja toimitusketjun eri tehtävissä. JPJ:llä aloitin elokuussa 2016.
Teemme karkean suunnitelman eli ennakkojaon käytettävissä olevasta, tulevasta raaka-aineesta, sekä ennusteen sen laadusta ja koosta. Sahattavat tukit simuloidaan asetevalintojen kautta lopputuotteiksi. Käytännössä tästä syntyy myytävät tuotteet määritellylle ajanjaksolle, kuukaudeksi tai neljännesvuodeksi.
Tarkemmat toimitusajat sovitaan usein vasta sitten, kun sahausrupeama lähestyy. Vastaan siitä, että tavara lähtee lupausten mukaisesti. Vahvistan aikatauluja ja kytken ne tuotantoon. Sahaamisessa kerätään useampi asiakaslähtö samaan nippuun. Kuivausprosessi kestää parista päivästä kymmeneen. Teen osani eri tuotantovaiheiden optimoinnissa niin, että toimitukset sujuvat ajallaan ja samalla tuotanto rullaa tehokkaasti ja laadukkaasti.
Rutiineihini kuuluu tarkastaa edellisen päivän tuotantotapahtumat siinä mielessä, vaatiiko joku asia toimenpiteitä: suunnitellut toimitukset ja tuotanto, tukinlajittelu, lajitteluohjeet tai sahattavat asetteet eli sydäntavaran ja lautojen asettelu sahattavaan tukkiin. Työpäivään kuuluu myös loppuviikon tuotannon ohjauksen täsmennys ja miten se vaikuttaa jatkosuunnitelmaan. Laaduntarkkailu on jatkuvaa, koski se sitten tietoja puun lajittelusta laadun tai koon mukaan tai valmiin tuotteen laadun seurantaa.”
Millaisia taitoja työssäsi tarvitaan?
”Pitää osata tehdä asioita systemaattisesti. Tietty jämäkkyys on tarpeen niin, ettei jokin osa-alue vie liikaa huomiota toiselta. Koko ketjun pitäminen balanssissa: raaka-aine, tuotanto, toimitukset, myynti ja yrityskannattavuus huomioiden.
Työ on pitkäjänteistä. Tasainen ympärivuotinen tuotanto ja toimitukset luovat vakautta. Yrityksen jatkuvuus tuo iloisen ilmeen koko tekemiseen, kun kaikki tietävät, että tarkoitus on sahata maailman tappiin asti ja kehittää toimintoja jatkuvasti.”
Mikä sinua motivoi?
”JPJ:n työyhteisö on eläväinen ja innostunut, meillä on oikea tekemisen meininki. Samaan aikaan myös reilu ja luotettava. Minua motivoi sekin, että saan olla melkein kaikessa toiminnassa mukana yhtenä osasena. Ja se, kun koko henkilöstö on riittävän tyytyväinen tuoteratkaisuihin suhteessa omaan tekemiseensä. Nautin myös kehittämisprojekteista. Jos arki sujuu jouhevasti, luovaa ongelmanratkaisua voi käyttää asiakkaiden eduksi.
Vapaa-ajalla toimin Hämeenkyrön Räpsän puheenjohtajana ja Naisten Ykköspesisjoukkueen managerina. Pesiskesän viimeinkin alettua minut löytää helpoiten kentän laidalta. Mailat eivät tosin ole enää puuta, mutta hiilikuitumailastakin kuuluu kiva kilkahdus. Tervetuloa kentillekin yllättymään lajin kehityksestä!”
“Miten voin olla avuksi?”
Puunmyyjälle:
“Autan löytämään käyttökohteen mahdollisimman kattavalle pituus- ja läpimittajakaumalle auttaen myös tukkiosuuden maksimoinnissa.”
Sahatavaran ostajalle:
“Autan löytämään puuta tarpeeseesi. Voimme tehdä yhteistyötä vaihtoehtoisen tuotteen, laadun tai pituuden löytämiseksi.”
Ota yhteyttä!
Klikkaa yhteystietosivulle tästä >>