KUKA ON PUUN TAKANA? – Niina Liinamaa

Arvioimme puun laatua sekä omin silmin että 3D-laserilla ja röntgenillä

Puun vastaanoton esimiehenä Niina Liinamaalla on päävastuu tukin lajittelusta, laadutuksesta ja mittaustarkkuudesta. Niinan työpäivä alkaa yleensä jo kuudelta aamulla.

”Aloitan päiväni tarkastamalla mittarin. Se tapahtuu ajamalla testiputki oikean tukin sijaan. Sitten otan edellispäivän raportit ja käynnistän laitteet. Loppupäivä menee puukuormia lajitellessa. Välillä luen ja vastailen sähköposteihin”

Miten päädyit JPJ:lle töihin?

”Tulin helmikuussa 1999 toiseksi tukkilajittelijaksi. Ensimmäisenä kesänä tuurailin myös sahatavaran lajittelulaitoksessa. Ajatuksenani oli olla kesän yli täällä töissä ja jatkaa sitten opintoja. Toisin kävi, ja työt veivät mennessään.

Saman vuoden lopulla tukkilajittelun urakointi siirtyi koneurakoitsija JT-Timbertrucksille ja minä siinä mukana. Työskentelin siten urakoitsijan kautta 15 vuotta tukin vastaanotossa ja tuurailin myös pyöräkuormaajakuskeja. Vuonna 2014 JPJ halusi tukinlajittelijan omille palkkalistoilleen. Tänä syksynä tittelini muuttui puun vastaanoton esimieheksi.”

Miten tukkeja laadutetaan?

”Kuormat vastaanotetaan pöydälle yksitellen. Tukit laadutetaan osin silmin ja osin mittareilla, ja mitataan vielä 3D-lasermittarilla. Jokaisesta kuormasta saadaan vastaanottotodistus. Käytämme röntgeniä tukkien läpivalaisuun ja laadunvalvontaan. Sen perusteella tukit lajitellaan mittojen ja laadun perusteella 60 eri lokeroon.

Toteutan yhdessä tuotannonsuunnittelijan kanssa tukkien lajittelutaulukot, ja vastaan röntgenlaitteen turvallisesta käytöstä. Olen myös säännöllisesti yhteydessä metsäpäällikköön, jotta pysymme kartalla tukkien toimitusmääristä, laadusta ja mittauksen tarkkuudesta.

Tähän työhön tarvitaan rauhallista, tarkkaavaista luonnetta, jotta pystyy pitkäjänteiseen työhön. Tukkeja laadutetaan kirjaimellisesti tuntitolkulla, joka ikinen tukki erikseen, mittareita ja monitoreita seuraten.”

Miten voin olla avuksi?

Puunmyyjälle:

Paras lopputulos syntyy hyvin hoidetusta metsästä, joiden upeista, suomalaisista tukkirungoista saadaan niiden oikean mittauksen ja lajittelun jälkeen laadukasta ja vastuullisesti tuotettua sahatavaraa.

Tiedän, millaiseen sahatavaraan erikokoiset puunrungot soveltuvat. Pidän huolta tukkien toimitusmääristä, laadusta ja mittauksen tarkkuudesta. Metsänomistaja voi aina halutessaan tulla tarkkailemaan puidensa vastaanottoa paikan päällä.

Millaista JPJ:llä on olla töissä?

Niina tekee vuorotyötä, pääsääntöisesti aamuvuorossa klo 6.00–14.30. Työnantajaansa hän pitää luotettavana, joustavana ja kannustavana.

”Olen viihtynyt paremmin kuin hyvin. Miesvaltaisella alalla pärjää reippaalla asenteella, mielestäni miesten suoraviivaisuus vain helpottaa asioita. Minua motivoi JPJ:n jatkuva kehityskulku. Täällä investoidaan uusiin laitteisiin ja ohjelmiin. Pääsen pitkästä aikaa myös pyöräkuormaajaa ajamaan, kun siirrymme tauottomaan sahaukseen. Tukkilajittelijat syöttävät sahaan tukkeja vakituisten kuskien taukojen aikana.

”Vapaa-ajastani voisin sanoa, että hevoset ovat minulle elämäntapa, niitä on ollut elämässäni mukana jo 30 vuotta. Meillä on kotona pieni hevostalli. Tällä hetkellä meillä on poni ja kaksi hevosta, joilla ratsastan ja ajan. Olen myös mukana welshponien rotuyhdistystoiminnassa näyttelyiden ja kilpailuiden tiimoilta.”

Julkaistu kategoriaan Blogi.

Niina Liinamaa toimii puun vastaanoton esimiehenä. Hänellä on päävastuu tukin lajittelusta, laadutuksesta ja mittaustarkkuudesta. Yli 20 vuotta puun parissa työskennellyt Niina viihtyy JPJ:llä ja hallitsee tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativan työnsä erinomaisesti.