Kuka on puun takana? – Metsäpäällikkö Aarne Lehtosaari

JPJ-Woodin metsäpäällikkö Aarne Lehtosaarella on takanaan pitkä ja monipuolinen ura metsäsektorilla. Aarne on nähnyt metsäteollisuuden muutokset niin puunmyyjäjärjestön kuin teollisuuden ja ostajan näkökulmista. Mahtuupa uralle myös Keski-Suomen Mhy-Liittoon perustettu oma puunhankinnan yritys, mistä on perua toimelias asenne työtä kohtaan. Työvuosia JPJ-Woodin palveluksessa on pian koossa peräti 16.

Millaisia muutoksia JPJ-Woodilla olet nähnyt urasi aikana?

”Käytännössä saha on uudistunut täysin siitä, kun aloitin työssäni vuonna 2008. Koko saha- ja tukkilajittelulinjasto sekä lämmöntuotanto- ja tietojärjestelmät on uusittu. Nuorella johtajakaartilla eli Manuelilla ja Markuksella on idearikkautta, mitä olemme vieneet yhdessä eteenpäin. Ei pidä unohtaa myöskään sahan perustanutta Kauko Luodelahtea. Hänen työpanoksensa on ollut merkittävä.

Sahalle tullessani JPJ-Woodilla oli vain muutama toimitussopimuskumppani. Olemme kasvattaneet vierastoimituspisteiden määrää joustavoittamaan kuitupuu- ja haketoimituksia. Kasvava yhteistyökumppaniverkosto on vahvistanut liiketoiminnan vakautta entisestään.”

Miten työskentelytavat ovat muuttuneet vuosien varrella?

”Työn tehokkuus on parantunut modernien työskentelymenetelmien myötä. Nykyisellään työ ei ole paikkaan sidottua, vaan työskennellä voi missä vain. Etäpalaverit eivät tokikaan täysin korvaa kasvokkain käytyjä neuvotteluja ja muita kohtaamisia. Siksi kokoonnumme välillä yhdessä paikan päällä sahalla.

Parasta työssä ovat monipuoliset tehtävät ja vapaus toteuttaa itseään ja omaa asiantuntemustaan. Työ on ollut hyvä elämänkumppani. Olen saanut kokea työssä onnistumisia, kun suunnitellut hankkeet on saatu satamaan.”

Millaista osaamista metsäpäällikön työssä tarvitaan?

”Metsäalan perusasioiden tulee olla hallussa. Lisäksi ihmistuntemus sekä johtamis- ja neuvottelutaidot ovat keskeisessä asemassa, samoin ns. maalaisjärki. On hyvä olla ajan tasalla maailman menosta myös muissa kuin metsäalaan liittyvissä kysymyksissä, koska teemme töitä laajojen organisaatioiden kanssa. Energiaan ja ympäristöön liittyvät kysymykset ovat tulevaisuudessa entistä enemmän esillä. Työssä tarvitaan myös laajoja verkostoja. Tämän kokoisessa organisaatiossa on tärkeää olla ahkera ja asenne työtä pelkäämätön.”

Olet jäämässä eläkkeelle ja sinulle etsitään seuraajaa. Millaisessa työpaikassa uusi metsäpäällikkö aloittaa työnsä?

”JPJ-Wood on hyvä paikka tehdä töitä. Yritys on kehittyvä ja taloustilanne on vakaa. Tulevaisuuden kannalta osaava henkilöstö on tämän kokoisessa yrityksessä todella iso valtti. Kilpailu tällä sektorilla on kovaa. Siksi ostopuolella työskentelevät kollegat ovat ratkaisevassa asemassa, jotta saamme hankittua sahalle hyviä leimikoita ja pystymme tuottamaan lopputuotteet, joihin asiakkaat ovat tyytyväisiä. JPJ-Wood on hyvämaineinen yritys. Olemme onnistuneet tuotteistamisessa ja saavuttaneet metsänomistajien luottamuksen.

JPJ:llä puhalletaan yhteen hiileen. Kuten omistajansakin, olemme kehittyvä, eteenpäin menevä ja motivoitunut sakki. On rikkaus, että töissä on erilaisia, eri ikäisiä ja eri sektoreihin perehtyneitä tekijöitä. Ideoita ei torpata, vaan täällä katsotaan, mitä oivalluksen jyvää ajatuksista olisi löydettävissä. Se vie tätä yritystä eteenpäin.”

Miten palaudut työstä?

”Olen harrastanut urheilua intohimoisesti pikkupojasta asti. Liikkuminen on tärkeää vireessä pysymiselle. Maastopäivät töissä tuovat oivallista vaihtelua toimistoarkeen. Vapaa-ajalla pidän kuntoa yllä kävelylenkeillä vaimoni kanssa. Tasapainoa työlle tuovat myös kuusi lastenlasta. Kun ihmissuhteet ovat kunnossa, on moni muukin asia elämässä mallillaan.”