Kuka on puun takana? – Hankintaesimies Ilkka Katajalehto

Asiantuntevaa puunkorjuuta – myös talvella

Kokenut hankintaesimies Ilkka Katajalehto auttaa puunmyyjää yhden luukun periaatteella. Asiakas voi ottaa Ilkkaan yhteyttä puukaupan kaikissa vaiheissa ostosta puunkorjuuseen ja kaukokuljetukseen.

Ilkka tuli JPJ:lle hankintaesimieheksi vuonna 2013. Metsäala on kuvan keltatakkiselle miehelle erittäin tuttu, sillä Ilkka on opiskellut alaa, hänellä on kolmisenkymmentä vuotta työhistoriaa ja hän myös omistaa metsää.

Mitä erityistä puunkorjuussa on talviaikaan?

”Puunkorjuu tehdään talvella metsissä, joissa maasto tai tiet eivät kanna koneita sulan maan aikana. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi suometsät. Talvikorjuun aika on melko lyhyt, noin 3–4 kuukauden ajanjakso, joka on hyvin riippuvainen säästä.

Talvikorjuussa maa ei ole useinkaan jäässä, mutta korjuu onnistuu, jos lunta on riittävästi. Lumi pakkautuu koneen pyörän alle, mikä lisää maaston kantavuutta. Jos talvi on säiden puolesta kovin lämmin, eikä maa jäädy tai lunta tule tarpeeksi, ei korjuuta voi tehdä. Tällä hetkellä minun vastuualueellani lunta on noin 75 cm, joka on jo liikaakin.”

Mitä puunmyyjän on hyvä tietää talvipuunkorjuusta?

”Monessa kohteessa talvikorjuu voitaisiin muuttaa sulan maan korjuuksi, jos alueelle johtavat tiet kunnostettaisiin kesäaikaan liikennöintiä kestäviksi. Tieparannuksiin on yhteishankkeissa mahdollista saada yhteiskunnan tukia eli kemera-tukea, jotka kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Myyjälle teiden kunnostaminen on kannattavaa, koska kesällä korjattavissa olevasta leimikosta saa paremman hinnan, kun puu myydään. Lisäksi hyvistä teistä on hyötyä myös tulevaisuudessa.”

Millaista työsi on?

”Toimistohommat hoituvat pääosin kotikonttorilla. Aamuvirkkuna saatan aloittaa päiväni jo viiden aikaan. Töihini kuuluu myös paljon liikkumista työmailla ja tapaamisia myyjien luona.  Vastuualueeni kattaa kuusi pitäjää, ja autolla matkaa kertyy helposti 100–150 kilometriä päivässä.

JPJ on työnantajana todella hyvä ja reilu. Vastuun mukana saa myös vapautta. Pidän työssäni erityisesti siitä, että voin suunnitella päiväni vapaasti itse. Toki joustavuutta pitää löytyä myös toiseen suuntaan, koska työpuheluita tulee työajan ulkopuolellakin.

Tässä työssä paineensietokyky ja vuorovaikutustaidot on hyvä olla kunnossa. Puukaupoilla kulkiessa tapaa paljon erilaisia ihmisiä, mikä on ehdottomasti työn rikkaus.”

Miten vietät vapaa-aikasi?

”Vapaa-aikanikin kuluu paljon luonnossa. Syksyisin harrastan hirvenmetsästystä ja kalastusta läpi vuoden. Kesällä tykkään uistella ja talvella kalastan enimmäkseen verkoilla. Nyt saaliiksi on tarttunut mukavasti kuhaa. Oman metsän hoitoa voi myös pitää harrastuksena, etenkin jos sen ottaa kuntoliikunnan kannalta. Tällä hetkellä liikenevä vapaa-aika kuluu kesämökin rakennustöissä”